Brood Bakken

Is brood gezond?

Brood is natuurlijk erg lekker, maar is brood ook gezond? Ja, in principe wel. Van jongs af aan word je geleerd om brood te eten en het staat ook in de schijf van vijf. Toch zijn de meningen erover verdeeld. Als je kijkt naar de menselijke evolutie, dan eten we eigenlijk net pas brood. We hebben het ook zeker niet per se nodig. Wel wordt er jodium toegevoegd aan brood, wat de meeste mensen anders niet voldoende binnen krijgen. Dit is o.a. goed tegen schildklierproblemen. Ook is brood leverancier van koolhydraten, voedingsvezels, eiwit, B-vitamines en mineralen.

In het meeste brood zitten dus koolhydraten. In principe (vooral geraffineerde koolhydraten) zijn die niet goed voor de gezondheid. Het kan diabetes, overgewicht en hart- en vaatziekten met zich mee brengen. Bij veel dieeten wordt ook geen brood gegeten. Toch zit het dikmakende veel meer in de keuze (en hoeveelheid) van het smeersel en het beleg. Brood zelf is rijk aan vezels en voedingsstoffen, terwijl het maar weinig vet bevat.

Volkorenbrood zonder al te veel toevoegingen is in principe het beste om te eten. Daar zitten voldoende vezels en voedingsstoffen in. Bovendien bevat volkorenbrood langzame koolhydraten waardoor je een langer vol gevoel hebt. Eet dan in ieder geval geen geraffineerde koolhydraten zoals witbrood maar volwaardige producten zoals volkorenbrood. Verder zijn er zat andere voedingsmiddelen die ter vervanging van brood gegeten kunnen worden.

Bij een zelf gebakken brood kan je de ingrediƫnten natuurlijk grotendeels zelf bepalen. Het zal je niet verbazen dat een brood waarbij veel suiker wordt toegevoegd minder gezond is dan een volkorenbrood. Toch wil het niet per se zeggen dat hoe donkerder het brood, hoe gezonder het is. Brood kan niet donkerder zijn dan volkoren. Brood wat heel donker is, is vaak witbloem wat gekleurd wordt met gebrande granen. Gebrand voedsel is sowieso niet goed voor een mens. Vanaf de jaren vijftig is de tarwe enorm doorontwikkeld om meer graan per vierkante meter te kunnen produceren. Hierdoor worden ook veel middelen aan brood toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen. Daarom alleen al is zelf brood bakken veel verstandiger, maar eet dus alles met mate, ook brood.

Lekkerste receptenOverige info & tips