Brood Bakken

Brioches

Een brioche is een zacht, zoet wittebrood, dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Het brood is erg licht en luchtig, waardoor het meer op cake lijkt dan brood. Ingredi├źnten voor 12 brioches:

- 250 gram broodmeel
- ┬Ż afgestreken theelepel zout
- 1 eetlepel suiker
- 3 eetlepels lauwwarm water
- 1 zakje gedroogde gist
- 2 losgeklopte eieren, plus extra voor het bestrijken
- 25 gram gesmolten boter
- olie voor het bestrijken

Bereidingswijze

Zeef het meel met het zout boven een kom. Laat de suiker oplossen in het water en strooi de gist erover. Wacht een paar minuten tot het mengsel schuimig is en roer het vervolgens samen met de geklopte eieren en gesmolten boter door het meel. Bewerk het deeg met een pollepel tot het loslaat van de zijkant van de kom. Kneed het dan 5 minuten op een werkvlak dat u met bloem heeft bestoven. Doe het deeg in een ingevette kom en draai het om zodat het rondom wordt bedekt met een dun vetlaagje. Bedek de kom met huishoudfolie en laat het deeg op een warme plaats staan tot het in volume is verdubbeld. Kneed het dan nog een keer op het werkvlak tot het glad en soepel is. Vorm een lange sliert van het deeg en snijd dat in 12 gelijke stukken.

Bestrijk de brioche vormpjes met olie en vorm 3/4e deel van elk stuk deeg tot een balletje. Leg het in een vormpje. Duw met een vinger een gat in het midden van het deeg tot aan de bodem. Vorm een kleiner balletje van de rest van het deeg en steek dat in het gat. Duw het lichtjes aan met een vingertop. Herhaal dit met de rest van de brioches en leg de vormpjes op een bakplaat. Bedek ze losjes met huishoudfolie en laat ze rijzen tot het deeg is uitgezet en tot net onder de bovenkant de vormpjes komt. Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius, verwijder de folie en bestrijk de brioches nog met geklopt ei en bak ze in 10 minuten klaar.

brioche

De standaard bereidingswijze voor brood in de oven vind je hier. De standaard bereidingswijze voor brood in de broodbakmachine vind je hier.

Lekkerste receptenOverige info & tips