Tips en advies
Verschillende tips en weetjes
- Zorg dat alle ingrediënten en materialen op kamertemperatuur zijn.
- Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af.
- Breng gist en zout niet in direct contact met elkaar, zout eerst door de bloem roeren.
- Bak je meerdere broden tegelijk, reken dan op zo'n 5 minuten baktijd extra.
- Het brood direct na het bakken uit de vorm halen en op een uitdamprooster onder een schone theedoek af laten koelen. Hierdoor blijft de korst stevig en wordt niet hard.
Het brood rijst te hard of niet hard genoeg
Zorg ervoor dat het water op de juiste temperatuur is. Let goed op welk bakprogramma je kiest.
De onderkant van mijn brood is taai
Het is het beste om het brood direct na het bakken uit het bakblik te halen en het op een rooster te leggen, zodat het goed kan uitwasemen. De meeste broodbakmachines houden het brood wel enige tijd op temperatuur maar dat is niet ideaal. Ook de korst wordt dan slapper.
Mijn brood is te donker
Let goed op dat je kiest voor de juiste korstkleur.
Mijn brood is slap en niet krokant
Haal het brood direct na het bakken uit de bakvorm. Ook kun je de korstkleur donkerder instellen waardoor het brood harder gebakken wordt.
Mijn brood zakt in elkaar
Indien het brood ingezakt is langs alle kanten, dan wil dit zeggen dat het deeg te vochtig was. Probeer de volgende keer iets minder water toe te voegen. Je kunt ook proberen een lichtere bloemsoort te gebruiken.
Zorg ervoor dat de broodbakmachine goed afgesloten is en verplaats deze niet. Staat deze op een stabiele ondergroen (trillingsvrij)? Kijk ook goed na of de ingrediënten wel goed zijn afgewogen. Zakt het brood nog steeds in, laat het brood dan nog 15 min. bakken nadat het bakprogramma al beeindigd is.
Het brood kan ook te veel gerezen zijn, waardoor het brood tegen de deksel aankomt en daarna inzakt in het midden. Komt het gerezen brood niet tegen de deksel aan dan kan het toch zijn dat het brood inzakt omdat het brood dan zoveel gerezen is dat het deeg de rijzing niet aan kan. Probeer minder gist toe te voegen.