Brood Bakken

Uitleg Begrippen


Rijzen
Rijzen is het uitzetten van deeg door toevoeging van een rijsmiddel. Dat kan met gist gedaan worden of met zuurdesem. Gist is een schimmel dat suikers omzet in CO2. Dat CO2 wordt gevangen gehouden in de gluten structuur van het meel. Zuurdesem ontstaat door fermentering of verzuring van meel en water. Hierbij komt ook CO2 vrij, wat het deeg in volume laat toenemen. Het brood hiervan smaakt duidelijk anders. Het volume van een brood kun je zelf bepalen: wil je een vaster brood geef je een relatieve korte narijs, bijvoorbeeld tot de rand van het blik. Wil je een luchtiger brood, laat het brood dan doorrijzen tot ruim over de rand.


Eetlepel (el.)
Vaak wordt bij recepten aangegeven een eetlepel te gebruiken van een bepaald ingrediƫnt. In principe is een eetlepel (el.) ongeveer 15 ml. Gebruik je het voor meel of iets anders dan moet je er rekening mee houden dat er meestal een gladgestreken eetlepel wordt bedoeld. Maar brood bakken is geen scheikunde, het hoeft allemaal niet zo precies. Het meeste doe je op gevoel, dat is ook het leukste!


Theelepel (tl.)
Vaak wordt bij recepten aangegeven een theelepel te gebruiken van een bepaald ingrediƫnt. In principe wil dit 5 milliliter zeggen, maar de meeste theelepels zijn 3 milliliter. Gebruik je het voor meel of iets anders dan moet je er rekening mee houden dat er meestal een gladgestreken theelepel wordt bedoeld. Toch zegt het niet altijd wat. Een theelepel zout weegt bijvoorbeeld 3 gram, maar een theelepel paprikapoeder maar 1,2 gram.

Lekkerste receptenOverige info & tips