Brood Bakken

Amerikaans monkeybread

Amerikaans monkey bread (ook wel monkey puzzle bread, sticky bread, African coffee cake, golden crown, pinch-me cake, pluck-it cake, bubbleloaf en monkey brains genoemd) is een zoet, kleverig soort gebak dat in Amerika veel gegeten wordt als ontbijt. Het bestaat uit stukken zacht brood dat met kaneel en een soort glaceersel bestrooid is. Onderstaande ingrediƫnten zijn voor 1 brood.

- Boter voor het invetten
- 1 theelepel suiker
- 1 deciliter lauwwarme melk
- 1 zakje gedroogde gist
- 450 gram witbroodmeel
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel sinaasappelschilletjes

Voor het glaceersel

- 40 gram gesmolten boter
- 3 eetlepels sinaasappelsap
- 50 gram bruine suiker
- 1 eetlepel kaneelpoeder
- 350 gram suiker

Bereidingswijze

Vet een grote halfronde bakvorm in. Laat de suiker oplossen in de melk en strooi de gist er over. Wacht tot het mengsel na 10 tot 15 minuten schuimig is. Vermeng het meel, zout en de sinaasappelschilletjes in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en schenk het gistmengsel er in. Verwerk dit alles tot een zacht deeg. Kneed het op een met bloem bestoven werkvlak met uw handen en knokkels tot het zacht, soepel en elastisch is. Doe het deeg in een ingevette kom en draai het rond zodat het rondom wordt bedekt met een dun vetlaagje. Laat het deeg afgedekt op een warmte plaats rijzen tot het verdubbeld is en volume.

Vermeng voor het glaceersel de boter en het sinaasappelsap in een kleine pan. Voeg de bruine suiker toe en laat dit oplossen door constant te blijven roeren. Meng het kaneelpoeder en de suiker in een kommetje. Vouw, duw en sla de lucht uit het deeg op een met bloem bestoven werkplek. Verdeel het deeg in 30 tot 35 bolletjes. Doop elk bolletje in het glaceersel en rol het door de kaneelsuiker. Leg de bolletjes in lagen in de bakvorm. Laat op de bodem wel wat ruimte voor het rijzen. De bolletjes moeten dicht bij elkaar liggen, maar ze moeten elkaar niet raken. Laat de bolletjes van elke volgende laag de openingen eronder overlappen. Als alle bolletjes zijn verwerkt kunt u het deeg afdekken met huishoudfolie en laat het dan rijzen tot het verdubbeld is in volume. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Verwijder de folie en schenk de rest van het glaceersel over de bovenkant van het deeg. Ook de rest van de kaneelsuiker kunt u over het deeg gooien. Bak hierna het brood in 25 tot 30 minuten af.

amerikaans monkey bread

De standaard bereidingswijze voor brood in de oven vind je hier. De standaard bereidingswijze voor brood in de broodbakmachine vind je hier.

Lekkerste receptenOverige info & tips